Hannekelief

Expositie en boek ‘Tante Zus’


In Het Museon in Den Haag opende op 25 april 2018 de verzetstentoonstelling ‘De onderduikkinderen van ‘Tante Zus’, over de Haagse schilderes en verzetsheldin Ru Paré (1896-1972). Deze onafhankelijke vrouw zag in 1942 dat haar Joodse vrienden en hun gezinnen steeds verder in het nauw kwamen. Ze besloot hen te helpen met het vinden van onderduikadressen voor hun kinderen. De tentoonstelling is te zien tot en met 16 september 2018.


Onder de schuilnaam ‘Tante Zus’ bouwde ze een netwerk op van onderduikadressen door heel Nederland en redde in totaal het leven van 52 kinderen. Twee van deze kinderen zaten in Veghel en Eerde ondergedoken. Ru was een gevierd kunstenares, die tijdens de Duitse bezetting haar schilderkist gebruikte om de levens van 52 joodse kinderen te redden.


Erkenning

In 1945 kreeg Ru Paré de Gerrit van der Veen-medaille uitgereikt en in 1968 werd zij in Israël geëerd met een eigen boom in de Laan der Rechtvaardigen van Yad Vashem. In 1988 is in de Haagse Houtwijk een straat naar haar vernoemd. Toch is Ru Paré, net als veel andere vrouwen die actief waren in de illegaliteit, bij het grote publiek onbekend gebleven. Maar op 25 april 2018 verscheen ook het boek 'Verzetsheldin met schilderkist - het leven van Ru Paré' van auteur Wim Willems.

Hannekelief

Verkoop


Hannekelief is voor €12,50 te koop bij Boekhandel Schellen in Veghel, Boekhandel Maashorst in Uden, Bakkerij van Dam in Eerde, Museon in Den Haag, Primera in Scheveningen, Nimo Boek in Monnickendam en bij André van der Linden in Mariaheide.

Het boek is ook te bestellen. Stuur een mailtje naar info@andrevanderlinden.nl
en het wordt geregeld.
Er komen dan mogelijk wel €3,90 verzendkosten bij. Meer weten, bel of app 06-29225309.