Hannekelief

Burgemeester onthult gedenksteen voor tante Zus


De burgemeester van Den Haag Pauline Krikke onthulde zaterdag 4 mei 2019 een gedenksteen aan de gevel van het huis van tante Zus. Vijf van de 52 Joodse kinderen die tante uit handen van de Duitsers wist te houden, waren hierbij.

In het huis aan de Van Beuningenstraat 75 in Den Haag woonde tante Zus (Ru Paré) en haar vriendin de zangeres Theodora Versteegh. Tante Zus woonde en schilderde daar tot haar dood en op de gevel is voortaan te lezen dat ze 52 kinderen heeft gered.
Vijf van die kinderen van tante Zus waren hierbij aanwezig. Naast Hanneke waren dat Ellen, Annelies, Hannekes broertje Paul en ook Levie Kanes was aanwezig die als kind als Jantje Fox voor de Duitsers verborgen werd gehouden in de Gouden Leeuw in Veghel.

Burgemeester Krikke sprak mooie woorden over tante Zus: “De Haagse kunstschilderes die zich ontpopte als een verzetsheld. Ru Paré, een baken van menselijkheid in een tijd waar onmenselijkheid leek te zegevieren. Een toonbeeld van moed waar veel anderen niet in actie durfden komen.”
Wat tante Zus heeft gedaan mag volgens haar nooit vergeten worden. “Ru Paré gebruikte geen wapens. Ze redde met ongelooflijke koelbloedigheid en moed 52 mensenlevens.”
Dat, terwijl ruim 12.000 Joodse Hagenaars de tweede wereldoorlog niet overleefden. “Die moord is en blijft de grootste ramp die onze stad heeft meegemaakt”, vertelde de burgemeester die hoopt dat tante Zus een inspiratiebron blijft: “Een aansporing zijn om medemenselijkheid nooit uit het oog te verliezen en om mensen in nood de helpende hand te bieden.”

Hanneke had ook iets leuks voor de burgemeester om te geven: het boek Hannekelief.

Hannekelief

Verkoop


Hannekelief is voor €12,50 te koop bij Boekhandel Schellen in Veghel, Boekhandel Maashorst in Uden, Bakkerij van Dam in Eerde, Museon in Den Haag, Primera in Scheveningen, Nimo Boek in Monnickendam en bij André van der Linden in Mariaheide.

Het boek is ook te bestellen. Stuur een mailtje naar info@andrevanderlinden.nl
en het wordt geregeld.
Er komen dan mogelijk wel €3,90 verzendkosten bij. Meer weten, bel of app 06-29225309.