Hannekelief

Terug in de kelder


“Ik dacht dat de kelder veel groter was”, zegt Hanneke. “Hier zaten we met zij allen en toen er even niet geschoten werd, ging tante Joske naar boven, melkte een koe en warmde die melk op voor baby Regientje. Terwijl ze dat deed werd er een Amerikaan naast haar doodgeschoten.” Hanneke Gelderblom-Lankhout bezocht zaterdag 31 augustus na 75 jaar de kelder in de Hezelaarstraat in Veghel waar ze schuilde tegen het oorlogsgeweld van Market Garden.

Boven op straat, later Hell's Highway genoemd, woedden felle gevechten om de corridor naar Arnhem. De kogelgaten zitten nog steeds in het huis. Hanneke wijst naar de plek onder de trap waar een Amerikaanse parachutist zich verstopte terwijl er boven aan de trap een Duitser met een handgranaat stond en vroeg: 'Sind hier Tommies?!"

Het zijn heftig herinneringen aan de septemberdagen van 1944. Hanneke schuilde al eerder dat jaar in hetzelfde huis in de Hezelaarstraat bij Harrie en Marie Fassbender, maar toen zat ze verborgen voor de Duitsers. “Het is een Joodje”, zo zag echter een buurvrouw en Hanneke moest verkassen naar een volgend onderduikadres. Dit keer kon ze naar Eerde. Ze mocht er naar school en de kerk. Het dorp zag ook wel dat Hanneke met haar zwarte krullen Joods was, maar zweeg.Hannekelief

Verkoop


Hannekelief is voor €12,50 te koop bij Boekhandel Schellen in Veghel, Boekhandel Maashorst in Uden, Bakkerij van Dam in Eerde, Museon in Den Haag, Primera in Scheveningen,Nimo Boek in Monnickendam en bij André van der Linden in Mariaheide.

Het boek is ook te bestellen. Stuur een mailtje naar info@andrevanderlinden.nl
en het wordt geregeld. Er komen dan mogelijk wel €3,90 verzendkosten bij.
Meer weten, bel of app 06-29225309.